Page content

article content

5 tips om je Profielwerkstuk op tijd af te hebben

Het maken van het profielwerkstuk zal waarschijnlijk de eerste keer zijn dat je een project uitvoert waar je zo’n lange tijd mee bezig bent. Omdat je dit vaak naast al je andere schoolwerk moet doen, kan het een behoorlijke uitdaging zijn om alles op tijd af te krijgen. Voor je het weet kijk je naar de planning en besef je dat de deadline al over een week is, terwijl je nog niet eens begonnen bent met data verzamelen! Om zo’n doemscenario te voorkomen, hebben wij enkele handige tips voor je verzameld om je Profielwerkstuk netjes binnen de tijd uit te kunnen voeren.

  1. Kies een afgebakend onderwerp.

Een goede tijdsplanning begint al bij het kiezen van je onderwerp. Als je namelijk een onderwerp neemt dat te breed of te complex is, dan kost de uitvoering al snel je veel meer tijd dan je eigenlijk hebt. Daarom is het belangrijk om je onderwerp altijd goed af te bakenen, bijvoorbeeld door een deelonderwerp te kiezen. Zo maak je je onderzoek kleiner en doelgerichter. Lees voor een volledige uitleg over het afbakenen van je onderzoek hoofdstuk 2.2 uit het IntroScience Werkboek Profielwerkstuk.

  1. Schrijf de structuur van je verslag van te voren uit.

Om goed te kunnen plannen is het handig om te weten wat er nog gaat komen. Als je voor je aan het onderzoek begint al een structuur schrijft voor je verslag, dan kun je een goede schatting maken van de tijd die je nodig hebt om alles af te ronden. Vul hiervoor bij ieder hoofdstuk in wat je precies moet uitvoeren en hoe lang je denkt dat dit ongeveer gaat duren.

  1. Plan extra tijd in voor het verzamelen van data.

Het uitvoeren van de methode is een stap die vaak meer tijd kost dan verwacht. Er kan hier namelijk veel mis gaan; een interview gaat niet door omdat de persoon afzegt, een proefje mislukt door een fout in de proefopzet, of je enquête wordt minder vaak ingevuld dan gedacht. We raden je dan ook aan hier rekening mee te houden bij het maken van je plan, en extra tijd in te delen voor de uitvoering van het onderzoek.

  1. Maak duidelijke afspraken.

Het Profielwerkstuk is vaak groepswerk, en bij samenwerking ligt miscommunicatie altijd op de loer. Jij denkt bijvoorbeeld dat jullie duidelijke afspraken hebben gemaakt, maar vlak voor de deadline blijkt dat je partner dit anders had begrepen, en dat jullie een groot deel van het werk missen. Om dit te voorkomen kun je ervoor zorgen dat jullie afspraken voor iedereen helder zijn. Schrijf ze bijvoorbeeld samen op, zodat jullie een document hebben waar je op terug kunt vallen als je het even niet meer weet. Ook kan het handig zijn om voor jullie zelf deadlines af te spreken, zodat je kunt controleren of iedereen op schema blijft.

  1. Loop je vast? Vraag om hulp!

Als het de eerste keer is dat je een groot onderzoek uitvoert, kan het best voorkomen dat je af en toe vastloopt. Je kunt bijvoorbeeld de juiste informatie niet vinden, of je weet niet goed hoe je een bepaalde stap moet aanpakken. Om geen kostbare tijd te verliezen, is het belangrijk om in dit soort gevallen snel om hulp te vragen. Gelukkig heb je altijd een docent die jou begeleid bij je Profielwerkstuk en die je inhoudelijk uit de brand kan helpen. Daarnaast kun je voor onderzoeksgerelateerde vragen altijd bij ons terecht! Stuur daarvoor een mailtje naar info@introscience.nl, of neem contact op via onze facebookpagina.

Comment Section

0 reacties op “5 tips om je Profielwerkstuk op tijd af te hebben

Plaats een reactie


*