Page content

C&M of E&M profiel, hoe ziet mijn onderzoeksmethode er dan uit?

article content

C&M of E&M profiel, hoe ziet mijn onderzoeksmethode er dan uit?

Het ‘onderzoeksmethode’-hoofdstuk van jouw profielwerkstuk kun je vergelijken met een recept in een kookboek. Je beschrijft precies en stapsgewijs wat je hebt gedaan. Daarbij benoem je in welke volgorde je deze stappen hebt uitgevoerd en welke benodigdheden je hebt gebruikt. Bij een C&M of E&M profielwerkstuk wordt vaak minder tijd besteedt aan het precies uitschrijven van de onderzoeksmethode. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit op de juiste manier doet.

Heb ik wel een onderzoeksmethode nodig?

Wanneer jij aan de slag gaat met je profielwerkstuk voor Cultuur & Maatschappij of Economie & Maatschappij, lijkt het onderdeel ‘Methode’ op het eerste gezicht lastig of soms zelfs overbodig om op te schrijven. Zeker als jouw onderzoek gebaseerd is op bijvoorbeeld het houden van een simpele enquête of het vergelijken van bronnen. De onderzoeksmethode is dan al vaak in slechts een paar zinnen uit te leggen.

Hoe heb jij het onderzoek exact uitgevoerd?

Toch komt er meer bij kijken dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Het is goed om jezelf te beseffen dat de methode zo geschreven moet zijn dat iemand anders jouw onderzoek exact kan nadoen. Het weglaten van kleine stukjes informatie kan er voor zorgen dat de lezer niet precies weet welke stappen je hebt uitgevoerd, of op welke manier je dit hebt gedaan.

Voorbeeld: heb jij een museum bezocht om jouw onderzoek uit te voeren? Beschrijf dan zo precies mogelijk welk museum dit is geweest, en bijvoorbeeld welke specifieke collectie je hebt bezocht. Heb je een enquête gehouden? Beschrijf dan zo exact mogelijk op welke manier je de enquête hebt uitgevoerd. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld de plek waar je een enquête houdt, enorme invloed kan hebben op de uitkomst.

Je kunt bij het opschrijven van de methode beter iets te gedetailleerd zijn, dan te algemeen.

Kritisch kijken naar jouw tekst

Probeer na het schrijven van de onderzoeksmethode nogmaals kritisch naar je eigen tekst te kijken. Zou iemand die alleen jouw profielwerkstuk als naslagwerk heeft, het onderzoek exact kunnen overdoen? Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, dan heb jij een perfecte onderzoeksmethode geschreven!

Schrijf de methode voordat je begint met het uitvoeren van het onderzoek

Dit is extra tip bij het schrijven van de onderzoeksmethode. Je dwingt jezelf om vooraf goed na te denken over de exacte stappen die je gaat doorlopen bij het doen van je onderzoek. Dit heeft een positief effect op je uiteindelijke resultaten. Mocht je later toch afwijken van de methode die je eerder hebt opgeschreven, dan kun je deze wijzigingen eenvoudig doorvoeren.

Denk dus aan de volgende vier punten bij het schrijven van jouw onderzoeksmethode:

  1. Schrijf de methode voordat je begint met het uitvoeren van het onderzoek
  2. Beschrijf zo precies mogelijk wat je hebt gedaan, geef alle relevante informatie
  3. Wees nauwkeurig! Beter te gedetailleerd dan te algemeen
  4. Stel jezelf de vraag: kan de lezer mijn onderzoek exact overdoen met deze uitleg?

Twijfel je toch nog over jouw onderzoeksmethode? Mail ons dan via het contactformulier hieronder of stuur even een berichtje via Facebook. We kijken er graag even naar!

Neem contact met ons op:

Comment Section

0 reacties op “C&M of E&M profiel, hoe ziet mijn onderzoeksmethode er dan uit?

Plaats een reactie


*